Burgundi ponty


Hozzávalók:

  • 25 dkg sampion gomba,
  • 1 liter burgundi bor,
  • 1/2 babérlevél,
  • 5, -6 szem bors,
  • 2, -3 szál kakukkfű,
  • 2, -3 szál petrezselyem zöld,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 1 kg. ponty,
  • só,
  • 2, -3 evőkanál liszt,
  • 10 dkg. vaj.

A gombát megtisztítom, levágom a szárakat, és többször váltott vízben megmosom. A burgundit felteszem főni a babérlevéllel, a borssal, az apróra vágott gombaszárakkal, kakukkfűvel, petrezselyem zölddel, vöröshagymával, és felére beforralom. A fűszeres borban a gombafejeket is megfőzöm: amikor puha, a léből kiszedem. A halat lepikkelyezem, felbontom, a beleit eltávolítom. A két halfilét éles késsel leválasztom a gerinccsontról, sűrűn bevagdosom, (szálkátlanítom) és kétujjnyi széles csíkokra szeletelem. Besózom, lisztben megforgatom, és kevés forró vajban mindkét oldalán elősütöm. A felére forralt vörösbort leszűröm. A maradék vajat kevés liszttel összegyúrom, belekevrem a borba, és még egyszer felforralva besűrítem. Tűzálló tálba rakom az elősütött halszeleteket. A tetejére teszem a főtt gombafejeket, és leöntöm a fűszeres, vajas borral. Tálalás előtt közép-melegsütőben 10, -15 percig sütöm. Frissen főtt petrezselyemmel meghintett burgonyával tálalom, abban az edényben, amiben sütöttem.