Csuka tormamártással


Hozzávalók 4 személyre:

  • - 1 szép nagy csuka (vagy kilónyi fehér húsú tengeri hal),
  • - 1 kávéskanál cukor
  • - 1 babérlevél
  • - néhány szem fekete bors
  • - néhány szem szegfűbors
  • - A tormamártáshoz:
  • - 5 dkg vaj
  • - 5 dkg liszt
  • - 1 kisebb szál friss torma (1 evőkanál reszelt torma)

Előkészítés: A csukát gondosan megtisztítjuk. A friss tormát meghámozzuk, lereszeljük.
Elkészítés: A halat egészben, a fejével együtt, annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. A főző lébe beletesszük a cukrot, a babérlevelet, a borsot, a szegfűborsot, és literenként 2 kávéskanálnyi sót adunk hozzá. A halat - forrástól számítva - lassú tűzön 5 percig főzzük. Mikor megfőtt, kiemeljük (a főzőlevet nem öntjük ki), megtisztítjuk a szálkáktól, apró darabokra vágjuk, és melegen tartjuk. A főzőlevet átszűrjük.

A tormamártás:
Felforrósítjuk a vajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, és felöntjük 1/2 l hal főző lével (vagy ugyanennyi húslevessel, kockából). A reszelt tormával és ízlés szerinti mennyiségű sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A haldarabokat tálalóedénybe tesszük, és mártással leöntve tálaljuk. Párolt rizst vagy petrezselymes burgonyát kínálhatunk hozzá.