Fogas bakonyi módra


Hozzávalók 4 személyre:

  • - 80 dkg fogasfilé (4 adag)
  • - 6 dkg vaj
  • - fél l halleves (kockából)
  • - 2 fej vöröshagyma
  • - 20 dkg apró vargánya vagy csiperkegomba
  • - 1 paradicsom
  • - 1 paradicsompaprika
  • - 1 csapott teáskanál édesnemes paprika
  • - 1 dl tejföl
  • - 1 dl tejszín
  • - 1 evőkanál liszt
  • - fél-fél csokor aprított kapor és petrezselyem

Előkészítés: A halat leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, és gyengén besózzuk. Magas oldalú tűzálló formát 2 dkg vajjal kikenünk, és belerakjuk a filéket. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: Felforraljuk a hallevest (alaplét), és a halra öntjük. Alufóliával lefedjük a formát, és a sütő középső rácsán kb. 20 percig pároljuk. Amikor megpuhul, kivesszük a léből, és lefedve melegen tartjuk. Közben a hagymát és a gombát megtisztítjuk, a hagymát kis kockákra, a gombát szeletekre vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát felkockázzuk. A paprika magházát eltávolítjuk, húsát szintén kockákra vágjuk. A maradék vajat serpenyőben felforrósítjuk, és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, megpirítjuk. Ezután beletesszük a paradicsomot és a paprikát, 1 percig együtt sütjük, pirospaprikával fűszerezzük. Negyedliternyi hal alaplével felöntjük és felforraljuk. A tejfölt és a tejszínt a liszttel elkeverjük, és a léhez adjuk. Lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrű mártássá főzzük. A mártást a halra öntjük, meghintjük a finomra aprított zöldfűszerekkel, és vajas burgonyával és saláta körítve tálaljuk.