Káposztás halleves


Hozzávalók 4 személyre:

  • - 30 dkg szálas savanyú káposzta
  • - 10 dkg húsos szalonna
  • - 3 babérlevél
  • - erős paprika - ízlés szerint
  • - 1 kicsi sárgarépa
  • - 1 kis póréhagyma (kb. 10 cm)
  • - 1 mokkáskanál tárkony
  • - 1 csipetnyi sáfrányos szeklice
  • - 1 dl tejföl
  • - 2 dkg liszt
  • - 50 dkg pontyszelet

Előkészítés: A káposztát tetszőlegesen kimossuk. A szalonnát apró kockára vágjuk.
Elkészítés: A szalonnát kiolvasztjuk, rátesszük a káposztát, hozzáöntünk 1,5 l vizet. Beletesszük a babérlevelet, sót és az erős paprikát, és 50 percig főzzük. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. Közben megtisztítjuk a sárgarépát és a pórét, vékony metéltre vágjuk, a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a tárkonyt, a sáfrányos szeklicét. A tejfölben elkeverjük a lisztet, és behabarjuk (besűrítjük) vele a levest. Beletesszük a halszeleteket is, és - kíméletesen - még 10 percig főzzük. Tálalásnál tetejére tehetünk még tejfölt.