Rácponty


Hozzávalók:

  • 1 kg ponty,
  • 3 dl tejföl,
  • 15 dkg füstölt szalonna,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 4 közepes fej paradicsom,
  • 4 cső zöldpaprika,
  • 2 nagy fej vöröshagyma, só, pirospaprika.


Meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk a nyers burgonyát, és kiolajozott tálba terítjük. megsózzuk, és az olajban megforgatva, forró sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben megtisztítjuk a halat, fejét-farkát eltávolítjuk, és a gerincére merőlegesen sűrűn bevagdossuk. A vágatokba vékony füstölt szalonna-szeleteket tűzünk. A félig sült burgonyára paradicsomot, zöldpaprikát, hagymát karikázunk, és úgy fektetjük rá a halat, mintha úszna. Csak akkor sózzuk meg, ha a szalonna nem túl sós. A forró sütőbe toljuk, és 30 percig sütjük. Ha a hal nem marad meg ebben a helyzetben, hanem eldől, akkor először 15 percig az egyik, majd ugyannyi ideig a másikat sütjük, hogy egyenletesen megpuhuljon. Végül az egészet leöntjük kevés pirospaprikával simára kevert tejföllel, és a sütőben még addig pirítjuk, míg a krumpli a tejfölt magába nem szívja, és a hal teteje a beletűzdelt szalonna-darabokkal ropogósra nem sül. Tűzálló tálban, frissiben tálaljuk.