Receptek

Afirkai harcsa receptek

Afrikai harcsa fehérborban

Hozzávalók:

  • 700 g harcsafilé
  • 50 g liszt
  • 50 g olaj
  • 0,5 dl brandy
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 50 g vöröshagyma
  • 1 csomag petrezselyem zöld
  • 120 g gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 g vaj
  • só,...

Afrikai harcsa király… recept

Hozzávalók:
Szeletelt harcsa, 4 főre kb 2 kg Narancs, V. mandarin, és citrom héja Só Fokhagyma, szerecsendió őrölt koriander mag citromlé.

Elkészítés:
A halat jól kimossuk, megtörölgetjük. A citrusféléket durvára őröljük, a fűszerekkel és...

Tárkonyos harcsa erdei gombával

Hozzávalók:

  • 5 dkg szárított, erdei gomba (lehetőleg vargánya),
  • 1 kg harcsafilé,
  • só és frissen őrölt bors,
  • 0,5 dl tejszín,
  • 8 evőkanál tejföl,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 1-2 kávéskanál mustár4 ág friss tárkony,
  • ...

Busa receptek

Fokhagymás busa

Hozzávalók:

  • 12 dkg busa
  • bors
  • fokhagymakrém
  • 1 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • annyi bacon csík, ahány szelet busánk van

Elkészítés: A sózott, borsozott, fokhagymakrémmel megkent...

Gombás Busa

Hozzávalók:

  • 60 dkg busa szelet
  • 40 dkg gomba
  • 2 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 3 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • petrezselyem zöld

Elkészítés: A halszeleteket megsózzuk, majd...

Csuka receptek

Csuka tormamártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • - 1 szép nagy csuka (vagy kilónyi fehér húsú tengeri hal),
  • - 1 kávéskanál cukor
  • - 1 babérlevél
  • - néhány szem fekete bors
  • - néhány szem szegfűbors
  • - A tormamártáshoz:
  • - 5 dkg vaj
  • ...

Töltött csuka

Hozzávalók:

  • 2 db egész csuka,
  • 3 dkg só,
  • 5 dl tej,
  • 4 db zsemle,
  • 0,5 dkg törött bors,
  • 1 csomó petrezselyemzöld,
  • 5 db tojás,
  • 15 dkg vaj,
  • 30 dkg gomba,
  • 3 dl fehérbor,
  • 5 adag céklás...

Halsaláta receptek

Magyaros halsaláta

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1-2 zöldpaprika,
  • 20 dkg halfilé, só,
  • 10 dkg hámozott paradicsomszelet vagy paradicsompüré, citromlé, fehérbor.

Elkészítés:...

Majonézes halsaláta:

Hozzávalók:

  • 30 dkg halfilé,
  • 45 dkg burgonya,
  • 15 dkg csemegeuborka,
  • 2 közepes alma,
  • 2 főtt tojás,
  • 7 evőkanál kész majonéz,
  • 1 púpozott evőkanál mustár,
  • 1 csapott evőkanál porcukor,
  • 1 mokkáskanál...

Kárász receptek

Fokhagymás tejfölös kárász

Hozzávalók (2-3 adag)

  • - 2 db nagyobb kárász
  • - 30 deka háztejföl
  • - 1 csokor kapor
  • - 3-4 gerezd  fokhagyma
  • - só

A megtisztított kárászokat megmostam, és amilyen sűrű csak tudtam, beirdaltam, megsóztam. A...

Leves receptek

Vörösboros halászlé

Hozzávalók:

  • 1 1/2-2 kg vegyes hal,
  • 15 dkg vöröshagyma,
  • 1 közepes nagyságú burgonya,
  • só,
  • 1 nagy paradicsom,
  • 2 zöldpaprika,
  • 1 púpozott evőkanál pirospaprika,
  • 1 szárított paprika,
  • 1 dl vörösbor,...

Korhely halászlé

Hozzávalók (5-6 személyre):

  • - Személyenként 25-30 dkg nemes hal (jó, ha van a ponty mellett harcsa, esetleg süllő),
  • - 1 pontyfej,
  • - kb. 50 dkg keszeg,
  • - 2 vöröshagyma,
  • - 1 cseresznyepaprika,
  • - 2 kávéskanál édes...

Bajai Halászlé recept

Hozzávalók: Végy 3 kg halat, 75 %-a ponty legyen (ha szomjas vagy, igyál hozzá száraz vörösbort). Kilónként számolj hozzá 1 nagy fej vöröshagymát, egy púpozott evőkanál édes-nemes őrölt piros paprikát, ízlés szerint sót, 4-5 db erős cseresz-nyepaprikát vagy „Univer” Erős Pistát...

Káposztás halleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • - 30 dkg szálas savanyú káposzta
  • - 10 dkg húsos szalonna
  • - 3 babérlevél
  • - erős paprika - ízlés szerint
  • - 1 kicsi sárgarépa
  • - 1 kis póréhagyma (kb. 10 cm)
  • - 1 mokkáskanál tárkony
  • ...

Tárkonyos halleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg pontyfilé,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 húsleveskocka,
  • 2 dl tejföl,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 szál sárgarépa,
  • 2 szál fehérrépa,
  • 1 kisebb zellergumó,...

Pisztráng receptek

Pisztráng nyárson sütve

Hozzávalók
4 pisztráng (kb. 1 kg),
20 dkg füstölt szalonna,
1 ek. pirospaprika,
1 mk. őrölt bors, só.

A halakat kibelezzük, megmossuk és leszárítjuk. A nyársat a halak száján keresztül 2-3-szor kígyóvonalszerűen átszúrva a gerincszálkán, annyira...

Füstölt sajttal töltött pisztráng

Hozzávalók:

  • » 25 dkg füstölt pisztráng
  • » 15 dkg füstölt sajt
  • » 5 dkg bechamel
  • » só
  • » fehér bors
  • » 5 dkg zselatinpor

A filéket egymás mellé tesszük az alufólián, megszórjuk a zselatinpor felével és sóval....

Tejszínes-fokhagymás pisztráng petrezselyemmel

Hozzávalók:

  • 4 szép nagy pisztráng, megpucolva, egészben
  • 4 csokor petrezselyem
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fehérbors
  • 3 dl főzőtejszín
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ek olívaolaj
  • Tálaláshoz:
  • 1 citrom...

Ponty receptek

Burgundi ponty

Hozzávalók:

  • 25 dkg sampion gomba,
  • 1 liter burgundi bor,
  • 1/2 babérlevél,
  • 5, -6 szem bors,
  • 2, -3 szál kakukkfű,
  • 2, -3 szál petrezselyem zöld,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 1 kg. ponty,
  • só,
  • 2, -3...

Mandulás hal

Hozzávalók:

  • 4-6 szelet hal,
  • 2 gerezd foghagyma,
  • 1 szál fehérrépa kis darab zeller, fahéj szegfűszeg, gyömbér, só, bors
  • 4 dkg őrölt mandula, 1 kanál liszt.

A zöldségeket a fűszerekkel főzni tesszük, fél óra múlva hozzáadjuk a...

Szalonnás pontyszelet

Hozzávalók:
1 kg pontyszeletet, sózd, és kissé paprikázd meg. Süssél ki 10 dkg apró kockára vágott, füstölt szalonnát, futtass meg a zsírján egy kis fej reszelt hagymát, tégy bele 2 áztatott és jól kifacsart zsemlét, 2 tojást, fűszeszezd meg sóval, borssal és finoman...

Dorozsmai molnárponty

Hozzávalók:

  • » 60 dkg tisztított ponty
  • » 6 dkg vöröshagyma
  • » 4 dkg zöldpaprika
  • » 2 dkg paradicsom
  • » 0,3 dl olaj
  • » 10 dkg gomba
  • » 5 dkg füstölt szalonna
  • » 6 g só
  • » 1,5 dl tejföl
  • » 5 g...

Göngyölt pontyfilé csuszafelfújttal, kapormártással

Hozzávalók 4 személyre:

Göngyölt pontyfilé csuszafelfújttal

  • - ízlés szerint só
  • - igény szerint étolaj
  • - 4 evőkanál tejföl
  • - 3 db tojás
  • - 40 dkg csuszatészta
  • - ízlés szerint őrölt bors
  • - 10...

Rácponty

Hozzávalók:

  • 1 kg ponty,
  • 3 dl tejföl,
  • 15 dkg füstölt szalonna,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 4 közepes fej paradicsom,
  • 4 cső zöldpaprika,
  • 2 nagy fej vöröshagyma, só, pirospaprika.


Meghámozzuk, vékony...

Süllő-fogas receptek

Süllő vörösborral

Hozzávalók

  • 2 db. kb. félkilós süllő
  • 10 dkg vaj
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 dl vörösbor
  • 4 kanál paradicsomlé
  • 1-2 kanál ecet, só.

Elkészítés:A megtisztított halakat hosszában kettévágva kicsontozzuk, a filéket...

Fogas bakonyi módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • - 80 dkg fogasfilé (4 adag)
  • - 6 dkg vaj
  • - fél l halleves (kockából)
  • - 2 fej vöröshagyma
  • - 20 dkg apró vargánya vagy csiperkegomba
  • - 1 paradicsom
  • - 1 paradicsompaprika
  • - 1 csapott...

Diós fogas

Hozzávalók:

  • » 1,5 kg fogas
  • » 1 sárgarépa
  • » 1 fehérrépa
  • » 1 kis darab zellergumó
  • » 1 fej vöröshagyma
  • » 10 dkg dió
  • » 2 ek. liszt
  • » 2 ek. vaj
  • » 1 ek. cukor
  • » 3 cl konyak
  • » só...